Ženy matiky a iné

Dňa 11. februára si pripomíname Medzinárodný deň žien a dievčat vo vedeckých a technických odboroch. Na instagrame som sa v matematických storkách venoval piatim z nich, tak si ich tu teraz stručne predstavíme. Inšpiratívnych žien okolo matematiky je kvantum, preto nie je šanca sa venovať každej. Toto je môj osobný výber, aby mladé dievčatá boli inšpirované venovať sa vedeckým a technickým odborom, lebo na to rozhodne majú.

Katherine Johnson

Táto Afroameričanka ?? bola matematičkou, ktorá ručne počítala štartovacie okná a dráhy rakiet v NASA programe Apollo 11. Či už dráhu celej rakety Saturn V alebo dráhy veliteľského a lunárneho modulu, keď sa spájali na obežnej dráhe Mesiaca.

Raketa Saturn V; zdroj obrázka

Všetko to robila pomocou logaritmického pravítka, lebo kalkulačky dnešného typu ešte neexistovali. Jedinou kalkulačkou v jej blízkom okolí bola samotná raketa Saturn V, ktorú bolo nutné naprogramovať na používanie jej ručných výpočtov.

Logaritmické pravítko, zdroj obrázka

Je o nej aj film Hidden Figures.

Margaret Hamilton

Američanka ??, softvérová inžinierka, vedúca softvérového tímu v NASA, ktorý mal na starosti napísanie zdrojového kódu pre raketu Saturn V misie Apollo 11 a všetky jej moduly, ktoré dopravili ľudí na Mesiac. Bola hlavnou programátorkou počítačov ovládajúcich všetky potrebné procesy počas tohto letu. Tento zdrojový kód je dnes dostupný na githube.

Dnes je zdroják misie Apollo 11 na githube, v tom čase bol na papieri; zdroj obrázka.

Maryam Mirzakhani

Táto rodená Iránčanka ako prvá žena v histórii získala najvyššie ocenenie v oblasti matematiky, tzv. Fieldsovu medailu. Získala ju za skúmanie krivých (Riemannovych) priestorov (zjednodušene povedané). Ocenenie získala v roku 2014, no v roku 2017 zomrela na rakovinu prsníka.

Carolyn S. Gordon

Táto pomerne neznáma matematička skúmala tvar bubna ?. Presnejšie povedané, snažila sa nájsť odpoveď na otázku, či sa dá tvar blany bubna počuť. Zistila, že sa nedá počuť.

So svojimi kolegami našla minimálne jeden príklad, v ktorom majú dva rôzne tvary ten istý zvuk.

Dva rôzne tvary, ten istý zvuk; zdroj obrázka.

Marjorie Rice

Táto amatérska (áno, matematika bola pre ňu koníček) matematička objavila štyri nové mozajky, ktoré sa dajú bez medzier vytvoriť z konvexných nepravidelných päťuholníkov.

Štyri ňou objavené mozajky z konvexných päťuholníkov; zdroj obrázka.

Verím, ak si dievča, že ťa tieto informácie inšpirovali k ďalšiemu štúdiu okolitého sveta jazykom matematiky. Ak áno, skús sa možno pozrieť aj na Aj Ty v IT.

A ak si chalan, tak verím, že tieto informácie ti ukážu, že matematika nie je len mužskou záležitosťou, ale je určená ako pre mužov, tak i ženy.


Posted

in

by

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *