Metóda učenia: Leitnerov box

Metóda učenia, pomocou ktorej môžeš dosiahnuť akýkoľvek level vedomostí. Potrebuješ na to rozdelenú učebnú látku + ideálne 4 a viac krabičiek.

Ako si rozdeliť učivo

Najprv si učivo rozdeľ na menšie celky. Slovíčka, frázy, matematické vzorce, definície, vety a dôkazy, autori slovenského romantizmuShakespearovo dieloDruhá svetová vojna, … Ideálne je, ak na poznámky používaš karisblok, do ktorého si vieš jednotlivé listy zakladať na ľubovoľné miesto. Neboj sa preskakovať. Písať najprv slovenčinu, potom matematiku, potom dejepis, potom telesnú, …

Keď si takto napíšeš vždy konkrétnu látku/tému na istý balík listov, vieš si ich zoradiť podľa ľubovôle. Nevadí, ak budú premiešané, v zmysle rozloženého a prekladaného učiva je to efektívnejší spôsob, ako sa učiť všetko naraz.

Priprav si 4 krabičky

Metóda učenia Leitnerov box je založená na rozdelení a časovaní učenia podľa toho, či látku ovládš viac alebo menej.

Keď máš učivo rozdelené, priprav si 4 krabičky. Môžeš aj viac, minimálne však 4 pre dostatočnú efektivitu. Tie si zoraď podľa poradia tak, že v prvej budeš mať na začiatku látky, ktoré sa potrebuješ učiť častejšie, v druhej budú látky, ktoré si zvládla/zvládol zodpovedať správne z boxíku 1, takže už ich potrebuješ opakovať menej často. Ľudia často spadnú do pasce toto poznám, ktorá spôsobí, že látku dávajú úplne preč z opakovania. To neurob. Z krabičiek nesmie nikdy nič ísť preč, nesmieš nikdy nič preskočiť.

Akonáhle zvládneš správne zodpovedať učivo v krabičke 2, posuň ho do krabičky 3, ktorú opakuješ ešte menej často. Krabička 4 slúži na málo časté opakovanie. Intervaly si urči podľa seba. Osobne by som však navrhol takto:

  • Krabička 1: opakovanie raz za 1 deň.
  • Krabička 2: opakovanie raz za 2 dni.
  • Krabička 3: opakovanie raz za 4 dni.
  • Krabička 4: opakovanie raz za 8 dní.

Avšak, ak urobíš pri opakovaní látky chybu, posuň ju o krabičku dozadu tak, aby sa látka začala znovu opakovať častejšie pri učení.

Obrázok 1. Spôsob práce metódy Leitnerov box

Princíp je znázornený na obrázku 1.

To je všetko. Už to len zaviesť do praxe.

Kde sa používa Leitnerov box

  • Anki — softvér na učenie sa prakticky čohokoľvek.
  • Duolingo — softvér na učenie sa cudzích jazykov.

A mnoho ďalších, ktoré používajú „flashcards“ systém.


Posted

in

by

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *