Problém dnešného školstva a ako ho zmeniť

Tento príbeh sa týka každého z nás, kto učíme. Je to jednoduché, a pritom tak náročné.

Ako chodím po školách, tak vidím problém dnešného školstva (učiteľov v ňom), že to nie je málo peňazí. Sloboda práce to tiež nie je, lebo učiteľ je veľmi slobodný, čo sa týka metód, ktoré môže použiť na hodine a úmyselne používa len tú najmenej efektívnu: výklad. Aj v 5 stupňovom systéme klasifikácie je veľká sloboda, ako ho rozdávať. Najväčší problém, ktorý vidím je, že učitelia sa často sťažujú, ako tie deti nič nevedia.

Ja sa pýtam: „tak prečo tie deti nič neučíte?“ Sťažovať sa na nejaký stav vecí je ľahké, a čiastočne aj alibistické zbavovanie sa viny, že deti ten učiteľ nič nenaučil. Povie: „ale keď tie deti iba čumia do tých mobilov, sú sprosté, nedávajú pozor, autorita im už nič nehovorí.“ Poznáš to.

Dnešný učiteľ by sa mal pýtať: „ako zaujať tie deti, aby nemali na hodine potrebu mobil vytiahnuť? A keď už ho vytiahnu, ako ho použijeme na hodine v prospech vzdelania?“ Taký učiteľ je už len krôčik k hodine, po ktorej bude z triedy odchádzať s nadšením a plný energie. A ten mobil na hodine ani neuvidí.

Nie deti, ale učitelia by sa mali zmeniť. Dnešní učitelia sú skazení a poznačení naučenou bezmocnosťou, ktorú prenášajú na deti. Ak taký učiteľ predpokladá, že dieťa nič nevie a nič sa nenaučí, ani ten učiteľ ho nebude motivovať sa niečo vôbec naučiť. Potom na deti bude nadávať, ako stále nič nevedia a kruh sa uzatvára. Deti sprostejú v očiach učiteľov a učitelia im to ešte zhoršujú stále horšími známkami. Čierna diera. Bahno vzdelávania.

Pritom stačí, keď sa učiteľ naučí jednu vetu, ktorú si vpáli do mozgovne každé ráno: „každé dieťa sa dokáže naučiť čokoľvek.” Ver alebo nie, mozog je fascinujúci nástroj a viera v túto mantru pohne s človekom dopredu. Mozog takého učiteľa začne hľadať, pátrať, začne sa učiť, vzdelávať, začne provokovať a ničiť. Zničí naučené predstavy, ktoré budú dotyčného určitým spôsobom bolieť. Ale tá mentálna metamorfóza sa musí uskutočniť, aby sa školstvo zmenilo k lepšiemu.

Veľa šťastia.


Posted

in

by

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *